Bezweren tot op (bijna) heden
20 november 2006
Bezweringsformules en toverspreuken om mens of dier te genezen, zoals die in Stemmen op schrift op p. 60 en verder besproken worden, leefden nog tot in de twintigste eeuw voort. Dit blijkt uit de reactie van Jan Lange uit Nieuw-Vennep, wiens grootvader van moederszijde, Willem van der Poel (* 1894 † 1991) en diens oom, Antoon Rijken (* 1859 † 1927), beiden afkomstig uit het Land van Cuijk (Noord-Brabant), beschikten over bijzondere, geneeskrachtige gaven. Genoemde lezer citeert uit het notitieboekje van de oom van zijn grootvader, waarin - in het Cuijklandse dialect - formules staan opgetekend. De overeenkomsten met de oeroude bezweringen en spreuken zijn frappant.
Bij een koe die aan verstopping lijdt:
'Kuske, kuske, kuske,
wat moet ge lijden.
Denkt den Heer heeft zooveel geleden
Geloof aan God de Vader, Zoon en Heilig Geest (3 maal)'
De handeling die bij het uitspreken van deze spreuk verricht moest worden: 3 kruisen op de schoft van het dier en 3 op het kruis.
Ter stelping van een bloeding:
'Heden ten dage is deze wond gemaackt
Pijn houdt op, bloed staat stil
Zonder te etteren of te zweeren.
In de naam van God de Vader, Zoon en heilige Geest.'
Ter genezing van een paard met boeklam (een bepaalde verlamming):
'Door de 5 bloedige wonden van onze Heer Jezus Christus geneest ik
deze pijn, dat ze niet meer pijnnigt, kwetst, sweert of pijnniert.'
Het paard moet hierbij met de kop naar het westen gekeerd worden en men moet driemaal een vlok haar uit de schoft en uit de sok trekken, waarbij steeds dit gebedje gebeden wordt.
In Merlet. Tijdschrift van de Historische Kring Land van Cuijk zal deze zomer een artikel verschijnen van de hand van Jan Lange over deze en nog andere bezweringen.